Дохід в 3 400$ з 1 га: кейс зрошення Хорс-АГРО

06.12.2021

Підприємство «Хорс-АГРО» в Запорізькій області за свою п’ятирічну історію наростило земельний банк до 7,5 тис. га, випробувало вирощування 12 культур, кардинально змінило технологію, перейшовши на більшості площ на технологію Strip-till і Mini-till, а також встановило 19 дощувальних машин TM Variant Irrigation. Тепер під зрошенням знаходяться 2,2 тис. га. Як все вдалося реалізувати діляться в матеріалі брати Роман і Сергій Чехови – керівник і головний агроном «Хорс-АГРО».

фронтальная дождевальная машина

«Хорс-АГРО»

Компанія була створена 2016 року. За п’ять років їй вдалося збільшити зембанк з нуля до 7,5 тис. га за рахунок орендованих земель у Запорізькій та Херсонській областях.

Основні культури, на які роблять ставку в господарстві — це озимі зернові, каже головний агроном Сергій Чехов. Всього вирощують 12 культур.

Сергій Чехов акцентував, що на сьогодні всі прагнуть до зменшення витрат, шукають баланс між витратами і прибутком. Тим більше, що в сільському господарстві як ніде великі ризики, що пов’язані з природою. Так «козирем» підприємства для мінімізації природних ризиків і збільшення прибутковості стало зрошення.

І справа не тільки в прибутковості, хоча прибутковість бізнесу важлива частина, але і в змінах клімату, доповнює брата Роман Чехов. Погодні капризи видно неозброєним оком і з кожним роком все виразніше.

«Зміни клімату спостерігаємо щорічно. Цей сезон запам’ятався тим, що вперше на нашій пам’яті ми закінчували збирання зерна в серпні і вже починали сіяти наступні культури. Земля навіть не встигла відпочити. Це нонсенс», – говорить Роман Чехов.

Головний агроном наводить приклад, що для отримання тільки сходів пшениці було витрачено 1 тис. м3 води на га. Але ж на календарі вже кінець жовтня. У сусідніх господарствах, які не використовують зрошення, про одночасні сходи і говорити не доводиться.

Технологія Strip-Til і зрошення

Голова господарства розповів, що 2 роки тому вони вирішили докорінно змінити технологію вирощування і перейти на Strip-Till. Для цього довелося провести повну заміну технопарку: продати всю техніку і закупити нову. Тепер у розпорядженні підприємства 4 сучасні сівалки: Mzuri, STS Magia, 18-ти метрова сівалка Horsch TD і Horsch Turbo. А також три 500-сильних і два 300-сильних трактора і 2 обприскувача.

До розуміння необхідності зрошення брати Чехови прийшли ще 3 роки тому — почали вивчати ринок і шукати «ту саму» зрошувальну машину.

Спочатку в господарстві замовили три кругові і одну фронтальну дощувальні машини бренду Zimmatic. Паралельно з цим, вибрали дві фронтальні машини Atlantis. І були на порозі підписання контракту на поставку машин Otech. Але в кінцевому підсумку вибір припав на вітчизняного виробника Variant Irrigation.

внедрение орошения

Головному агроному «Хорс-Агро» довелося заглибитися в тему гідромеліорації, вивчити її і відвідати заводи-виробники зрошувального обладнання в Туреччині і США. І він прийшов до висновку, що зрошувальні машини різних виробників мають незначні відмінності. Проте після відвідування заводу Variant Irrigation думка Сергія Чехова дещо змінилася.

«Виробництво схоже у багатьох виробників, у різних куточках світу. Однак у машин Variant Irrigation присутній додатковий запас потужності. Вони об’єднали в собі ефективні конструкторські рішення, гарне програмне забезпечення і якісний метал із цинковим покриттям. Крім цього, хочеться відзначити якісний підбір комплектуючих: дощувачі i-Wob, безшумні редуктора і безшумні двигуни. Виходячи з цього, ми вирішили придбати 19 фронтальних дощувальних машин цієї фірми», — розповідає Сергій Чехов.

Для такої дорогої покупки компанія залучала кредитні кошти. Важливо відзначити, що ТОВ «Варіант Агро Буд» (ТМ Variant Irrigation) бере участь у державній програмі компенсації 25% вартості дощувальної техніки, тобто 6,5 млн грн нам були відшкодовані з коштів держбюджету.

Крім того, питання сервісного обслуговування і наявності комплектуючих у вітчизняного виробника вирішується набагато швидше через менше «логістичне плече», додає Сергій Чехов.

Під зрошенням в «Хорс-Агро» знаходиться 2,2 тис.га. Насосні станції, звідки господарство бере воду, знаходяться на Каховському водосховищі і Білозерському Лимані. Від забору води з останнього довелося відмовитися через погану якість води, непридатною для зрошення.

Крім того, за словами Сергія Чехова, купити зрошувальну машину нескладно. Важко провести комунікації і підключити її до водопостачання.

водоснабжение орошение

Вартість устатковини зрошувального обладнання «під ключ» обійшлася господарству в середньому в $4-4,5 тис. Якщо взяти співвідношення витрат на покупку і підключення зрошення, то, за розрахунками Сергія Чехова, виходить 1:3. На кожну гривню, витрачену на придбання дощувальної машини, необхідно ще затратити мінімум 3 грн на її підключення.

Прибутковість зрошуваних земель

Незважаючи на проблеми з дозволами, бюрократичні процедури та інші інгібітори, господарство «Хорс-Агро» не планує зупинятися, адже зрошення дозволяє істотно збільшувати врожайність. Так, врожайність кукурудзи на богарі становила 3 т/га, а зі зрошенням — 13,6 т/га; ріпак — на богарі 1 т/га проти 3,5 т/га зі зрошенням; ячмінь — 4,2 т/га на богарі і 9-10 т/га зі зрошенням.

А за те, щоб ощадливо використовувати природні ресурси і давати рослині тільки необхідну вологу, в господарстві відповідає автоматизована система. За словами Сергія Чехова, вони спочатку пробували поливати «наосліп», але такий метод виявився неефективним. Було прийнято рішення переходити на автоматику.

«Ми встановили спеціальні датчики на метровий шар землі в різних частинах полів, перевіряємо ефективну вологу, кількість випарів з листа, залишкову вологу в ґрунті та інше. Всі зібрані результати відправляються на метеостанцію. А з неї в режимі он-лайн передаються нам. Плюс робимо аналіз ґрунту», – ділиться Сергій Чехов. ‎

Такий докладний звіт дозволяє аграріям використовувати зрошувальні машини раціонально і не перевитратити природні ресурси.

орошение подсолнечника

Голова господарства, Роман Чехов, наводить приклад урожаю двох культур за сезон на зрошуваних землях. За його словами, з 1 га, на якому вирощували озимий ячмінь і озимий ріпак, а після — соняшник або пожнивну сою, можна отримати до 85-90 тис. грн валового прибутку.

«Припустимо, перша культура-озимий ячмінь. Його ми повинні полити мінімум 3 рази. З 1 га можна отримати дохід в 60 тис. грн. Пізніше на цьому ж місці сіємо Соняшник – отримуємо другий урожай також з доходом в 60 тис. грн. Разом – 120 тис. грн з 1 га на зрошенні. Витрачено було на вирощування приблизно 27 тис. грн і 5 тис. м3 води на га. Наприклад, ми використовуємо власну воду і платимо тільки за ел. енергію. Як результат, зрошення може приносити в нашому регіоні 85-90 тис. грн валового прибутку з га», – поділився розрахунками Роман Чехов. ‎

Крім того, так як в «Хорс-Агро» дотримуються технології Strip-till, зрошення дозволяє забезпечити живлення рослин при посіві з розрахунків аналізу ґрунту і планованої врожайності і отримувати максимально дружні сходи в оптимальний період часу.

Сергій Чехов упевнений, що зрошення дозволяє збільшити норму висіву, змінити схему посіву, частково піти від традиційної технології вирощування, загущувати посіви і при цьому отримувати максимальну врожайність. Також це дозволяє господарству переходити на ресурсозберігаючу технологію, щоб максимально залишити і накопичити поживні речовини, правильно дотримуватися сівозміни і отримувати другий урожай на зрошуваних землях.

У планах у братів Чехових придбати ще 4 дощувальні машини Variant Irrigation. За словами аграріїв, це дає стабільність і плановість виробництва сільськогосподарських культур.

дождевальная машина

Останні роки важко отримати сходи, каже Сергій Чехов. Якщо раніше ця проблема стосувалася більшою мірою дрібнонасінних рослин, то сьогодні вже важко отримати сходи навіть зернових.

За його словами, запаси вологи в ґрунті з кожним роком зменшуються. Тієї, яка повинна накопичуватися за зимовий період, недостатньо навіть до травня місяця. І тут існує два способи ведення бізнесу. Перший-сподіватися на милість природи і пересівати поля, як наші сусіди-аграрії. Або другий-використовувати зрошення. Вибір, як то кажуть, очевидний.

pic money
50 агрогосподарств заощадили на системах 35 000 000 грн

Інші записи

Як запустити систему зрошення «з нуля»? 06.12.2021 Як запустити систему зрошення «з нуля»? Як Variant Irrigation запустив другий виробничий майданчик на Закарпатті 17.10.2022 Як Variant Irrigation запустив другий виробничий майданчик на Закарпатті Григорій Бахметьєв: Інвестиції в зрошення окупляться за три роки 06.12.2021 Григорій Бахметьєв: Інвестиції в зрошення окупляться за три роки
Mail

ТОП-10 корисностей при впровадженні системи поливу