Григорій Бахметьєв: Інвестиції в зрошення окупляться за три роки

06.12.2021

Кілька останніх сезонів кліматичні умови все частіше вставляють «палиці в колеса» українським аграріям. Найчастіше під удар потрапляють саме південні регіони України, які відчувають сильний дефіцит вологи в ґрунті.

Ефективний метод боротьби з посухою – установка дощувального обладнання. Таку думку поділяє керівник ТОВ «АДЕПТ-АГРО» з Херсона, Григорій Бахметьєв.

ТОВ «Адепт-Агро» обробляє 900 га землі в Херсонській області. Основними культурами господарства є соняшник, пшениця, горох.

система орошения, дождевальная машина

Про перевагу зрошення тут знали давно. Користувалися ще радянськими каналами і дощувальними машинами ДТ-75 і ДДА-100. Меліорацію застосовували на посівах кукурудзи, але застаріле обладнання потребувало великих людських ресурсів, тому ця культура стала «на паузу».

Але, за словами Григорія Бахметьєва, в господарстві вирішили встановити дощувальні машини не під певні культури, а під сівозміну, оскільки раніше в цій зоні не було таких жорстких кліматичних умов, а зараз вирощування культур можна назвати «ризиковим землеробством». Дефіцит вологи згубно впливає на розвиток культур, а також на кількість і якість врожаю. Тому в господарстві прийняли рішення оновити очищувальне обладнання.

«Було таке, що і 2,5 т/га пшениці отримували. Це робота собі в збиток. Вирішили замінити обладнання на більш сучасне та ефективне, щоб отримувати прогнозовані врожаї та мінімізувати вплив погодних умов», – сказав аграрій.

Григорій Бахметьєв зазначив, що йому довелося промоніторити всі бренди, які представлені в Україні, і вибрати найкращий варіант, яким став Variant Irrigation.

«Моєю метою було знайти постачальників з оптимальним співвідношенням ціни і якості. Саме таким стало обладнання компанії Variant Irrigation. Менеджери компанії зарекомендували себе як професіонали з правильним підходом до клієнта. Ще один не менш важливий фактор вибору – державна компенсація 25% від вартості обладнання», – акцентував керівник підприємства.

фронтальная дождевальная машина

«Компанія Variant Irrigation запропонувала зробити систему зрошення «під ключ» за умови використання магістралей. Як наслідок, від одного постачальника наше господарство отримало дощувальне обладнання та монтаж насосної станції. Крім того, було прокладено трубопровід і виведені гідранти, а також встановлено обладнання для фертигації – внесення добрив під час поливу. Ми вирішили купити 3 дощувальні машини: дві фронтальні і кругову. Співпрацею залишилися задоволені, а також в планах придбати ще кругову дощувальну машину, тому що вона надійна, автономна, що є головною перевагою, і вимагає меншого контролю працівників. Перевагою нового дощувального обладнання є те, що на нього простіше знайти оператора, оскільки обслуговувати і управляти ним не важко. Крім того, компанія дає гарантію на 2 роки. Інвестиції для встановлення такої дощувальної системи «під ключ» становлять близько €100 тис. У господарстві підрахували, що придбання дощувальної системи окупиться до 3-х років. Приріст врожайності в 1 т/га можна очікувати гарантовано», – сказав Григорій Бахметьєв.

Також у подальших планах у ТОВ «Адепт-Агро» збільшення кількості дощувальних систем, адже зрошення – це гарантія постійних врожаїв.

pic money
50 агрогосподарств заощадили на системах 35 000 000 грн

Інші записи

Як запустити систему зрошення «з нуля»? 06.12.2021 Як запустити систему зрошення «з нуля»? Як Variant Irrigation запустив другий виробничий майданчик на Закарпатті 17.10.2022 Як Variant Irrigation запустив другий виробничий майданчик на Закарпатті Дохід в 3 400$ з 1 га: кейс зрошення Хорс-АГРО 06.12.2021 Дохід в 3 400$ з 1 га: кейс зрошення Хорс-АГРО
Mail

ТОП-10 корисностей при впровадженні системи поливу