Як запустити систему зрошення «з нуля»?

06.12.2021

Наш досвід роботи показує, що найчастіше господарствам потрібна не тільки зрошувальна техніка, а й допомога в комплексному вирішенні їх завдання. Тому ми займаємося впровадженням систем зрошення комплексно «під ключ». Наші фахівці: розроблять проект, побудують водну магістраль і насосну станцію, змонтують дощувальну систему, запустять її в експлуатацію і після будуть надавати сервісне обслуговування.

Перше знайомство

Якщо у господарства вже «дозрів» інтерес до зрошення, то найкраще познайомитися і поспілкуватися. Проект зі зрошення часто має багато нюансів, що залежать від особливостей поля конкретного господарства, культур, що вирощують, наявності доступу до води і багато чого іншого. Тому вже в попередньому спілкуванні ми можемо багато підказати і дати клієнту правильний напрямок з чого почати. Адже наша експертиза ширша, ніж просто виробництво обладнання.

Є кілька варіантів. По-перше, ми постійно беремо участь, а також самі організовуємо «Дні поля» з демонстрацією наших машин і обладнання. По-друге, аграрій може приїхати до нас в сервісний центр, де ми проведемо екскурсію і розповімо про всі нюанси впровадження зрошення.

внедрение орошения

Одним з вирішальних факторів можливості запуску систем зрошення є наявність доступу до джерела води з достатньою кількістю для поливу. Господарствам, які знаходяться поруч із великими річками або зрошувальними каналами, в цьому плані пощастило. Тим, у кого немає такої переваги, ми також можемо запропонувати рішення. Найчастіше аграрії готові бурити свердловини, будувати накопичувачі або тягнути трубопровід за 5 км і більше. І хоч це і підвищує вартість зрошення на 1 га, але багато хто так робить, оскільки це гарантія врожаю, а значить, інвестиція себе окупить.

В середньому період окупності системи зрошення становить до 3 років. Але у нас є досвід, коли у замовника, в умовах посухи, зрошувальна система окупилася всього за 1 сезон.

Розробка проекту

Після першого спілкування, коли господарство вже прийняло для себе рішення, що планує устатковину системи зрошення в найближчі 1-2 сезони, в роботу підключається проектний відділ.

Підготовка точного кошторису проекту зазвичай займає від 2 до 10 днів. На початковій стадії в розробку проекту залучені 3-7 чоловік.

проект орошения

Бувають випадки, коли доводиться працювати над нестандартними проектами. Наприклад, відновлення накопичувача шляхом укриття його спеціальною водонепроникною плівкою або модернізація старих насосних станцій шляхом ремонту застарілих колекторів, або трубопроводів.

Види дощувальних машин

Базовий конструктив дощувальних машин схожий з американськими зрошувальними системами, але разом з тим, в наших застосовані власні конструкторські розробки.

На виробництві запустили власну сертифіковану лабораторію оцінки якості металу. Наприклад, кожна з труб системи перевіряється під тиском. Таким контролем якості на всіх етапах можуть похвалитися далеко не всі виробники.

Сьогодні, в залежності від потреб замовників і характеристик поля, клієнту пропонуємо дощувальні системи наступного типу:

  • кругові стаціонарні системи,
  • фронтальні дощувальні системи,
  • універсальні (іподромні) системи з функцією розвороту.

Цього року ми запустили першу двокрилу зрошувальну систему. Результатом замовник залишився задоволений. Її відмітна особливість —  наявність автономної насосної станції з забором води з каналу і тросове управління.

Більша частина компонентів машин складається з імпортних комплектуючих, що зарекомендували себе на «відмінно» в складних польових умовах. Наприклад, використовуємо редуктори і мотор-редуктори компанії UMС, електричні компоненти-Schneider Electric (Франція), розпилювачі і водомети — Nelson (США), Komet (Австрія).

.фронтальная дождевальная машина

Вибір машини

Вибір того чи іншого типу дощувальних машин залежить від конфігурації поля. Так, в Херсонській області найчастіше ставимо машини кругового типу. У Дніпропетровській і Запорізькій областях переважають поля змішаного типу — квадратні і прямокутні. Якщо поле має квадратну форму, готове під кругову машину, то, логічно, ми рекомендуємо саме цей тип машини. На прямокутних найчастіше використовуються машини фронтального типу, оскільки вони можуть покрити 100% поля. Але також використовуємо і машини кругового типу, якщо бачимо, що вони будуть ефективні на цій ниві. Якщо поле неправильної форми, то можна використовувати машини іподромного типу.

IT-технології в зрошенні.

У компанії є власна система віддаленого управління дощувальними машинами. Ця система застосовується для кругових систем. Замовник опціонально може її замовити і придбати при установці системи зрошення. Вказана програма дозволяє керівнику господарства, агроному або оператору зі свого смартфона або комп’ютера стежити за роботою дощувальної системи: дистанційно запускати і зупиняти, міняти сторону руху, реверс, задавати норму виливу, бачити робочий статус машини. Програма також бачить помилки і сигналізує про них.

Як система працює? Після установки і запуску дощувальної системи дані її модему реєструються в спеціальній програмі віддаленого доступу. Туди ж вносяться GPS-координати поля, довжина дощувальної машини, сектор її роботи, а також такі опції, як водомет або електрозасувка. Далі активується сигнал мобільного оператора, покриття якого є найкращим на даній локації. І все готово до роботи.

Монтаж і пусконалагоджувальні роботи

З моменту передоплати на виготовлення 1-5 машин йде в середньому три тижні. Великі обсяги замовлень обробляються, звичайно, довше – до місяця. В цілому терміни виробництва залежать від масштабу замовлення і термінів поставки (це може бути разова або ж поетапна поставка), а також від завантаженості потужностей виробництва. Гарячий сезон – грудень-березень. Але завдяки правильному плануванню, терміни поставок і монтажу у нас найоптимальніші.

На монтаж, налаштування і запуск в роботу однієї дощувальної машини довжиною, наприклад, 400 м потрібно 3-4 дні. Але це при належних погодних умовах і необхідних людських і технічних ресурсах, зокрема при наявності готових комунікацій — підведеному трубопроводу і електричних потужностях.

монтаж орошения

Маючи свою власну сервісну службу, надаємо послуги як з шефмонтажу, так і комплексний повний монтаж. Шефмонтаж включає в себе:

  • приїзд в господарство двох фахівців – з монтажу і електричної частини. Контроль робітників, яких надає замовник;
  • повне пусконалагодження машини;
  • навчання персоналу замовника.

Якщо ж ми домовляємося із замовником про комплексний повному монтажі, то йому не потрібно шукати техніку і людей. У нас для цього передбачені 5 сервісно-монтажних бригад плюс підйомна техніка.

Зазначу, що перед введенням обладнання в експлуатацію, обов’язково проводиться навчання операторів. На навчання зазвичай йде 1-2 дні. В кінці проводиться тестування, яке дозволяє визначити, наскільки оператор закріпив свої знання і може керувати машиною.

Надаємо гарантійне та післягарантійне обслуговування. Сервісне обслуговування 24/7.

Розуміємо, як важливо аграрію в гарячий сезон оперативно усунути несправність.

pic money
50 агрогосподарств заощадили на системах 35 000 000 грн

Інші записи

Як Variant Irrigation запустив другий виробничий майданчик на Закарпатті 17.10.2022 Як Variant Irrigation запустив другий виробничий майданчик на Закарпатті Дохід в 3 400$ з 1 га: кейс зрошення Хорс-АГРО 06.12.2021 Дохід в 3 400$ з 1 га: кейс зрошення Хорс-АГРО Григорій Бахметьєв: Інвестиції в зрошення окупляться за три роки 06.12.2021 Григорій Бахметьєв: Інвестиції в зрошення окупляться за три роки
Mail

ТОП-10 корисностей при впровадженні системи поливу